Hurda faturası nasıl kesilir konu ile ilgili en merak edilen detaylardan bir tanesidir. Katma değer vergileri ülkemizdeki en önemli özelliklerinden bir tanesi de indirim mekanizmasına sahip olmaktadır. Bu yüzden hurda ve atık teslimleri sırasında da fatura kesilmesi söz konusu oluyor.
Metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam, hurda ve atıkların yanı sıra konfeksiyonlarda meydana gelen kırpıkların teslimatları için belirlenen 3065 sayılı olan kanundaki 17/4 – g maddelerine göre KDV müstesnası olduğu belirlenmiştir. Fakat bu malların teslim edilmesi ile ilgili olarak söz konusu olan kanundaki 18 / 1 maddesine göre istisnalardan vazgeçilmeleri de söz konusu olacaktır. Bu malzemeler yeniden üretim amaçlarına uygun bir şekilde kullanılmayacak durumlarda olursa dahi faturalandırma işlemlerine tabi tutulacaktır.
Hurda faturası kesmek için kişilerin hurda işletme müdürlüklerinden başvuru yapması gerekir. Bir firma açan kişilerin gerekli şartları yerine getirdikten sonra fatura kesme zorunlulukları yer alıyor. Hem işlemleri güvence altına almak hem de devletten vergi kaçırmamak için fatura ödeme zorunlulukları yer alır. Fakat bu anlarda hurdacılar nasıl fatura kesecekleri konusunda tam bilgi sahibi olmayabiliyor.
Hurda Faturası Kesmek için Yapılması Gerekenler
Hurda faturası kesmek için kişilerin faturalarda belirli durumların yer alması gerektiğini bilmesi gerekir. Bu fatura üzerinde düzenleme yapan kişinin unvanından adres bilgilerine kadar bilgiler olurken bir andan da vergi dairesinden alınan numara ile mersis numaraları oluyor.
Bunların ardından müşterilerin unvanlarından adreslerine ve vergi numaralarına kadar gerekli olan tüm bilgilerin girilmesi gereklidir. Bir yandan da fatura düzenleme tarihlerinin yanı sıra irsaliye tarihi ile irsaliye numarasının eksiksiz bir şekilde yer alması gerekir. Ardından hurda için verilen ürün ya da ürünlerin ismi, miktarı, birim fiyatları ile tutarları doldurulması gerekir.
Toplam tutar yanı sıra KDV tutarı ve genel toplam kısımlarının da sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde doldurulması şartı aranır. Genel toplam kısmına yazdıktan sonra yalnız yazan kısma bir de okunuşu ile yazmak gerekiyor. Bu adımları yerine getiren kişiler rahat bir şekilde hurda faturası kesebileceklerdir.
Bazı kişiler neden hurda faturası kesiliyor diye merak ediyor olabilir. Fakat ticari olarak yer alan işletmelerin bilanço ile gelir tablolarında meydana gelen oluşumların sağlanması istenir. Satılan mal ile hizmetlerin miktarlarının ne kadar olduğunu belli eder. Bir yandan da iade durumlarının yapılabilmesi için fatura şart olan belgelerden bir tanesidir. Hatalı olarak doldurulan hurda faturalarının asla çöpe atılmaması gerekir. Tüm faturada yazan bilgilerin üzerine iptal yazıldıktan sonra diğer faturaların arasında saklanması gerekir. Fatura kesim işlemleri sırasında kaşe ile imzanın olma zorunlulukları da dikkatleri çeker. Her ne kadar bunlar olmadan fatura doldurulmuş olsa bile yine de geçersiz sayılacak olduğu bilinen gerçekler arasındadır.