Hurda belgeli araçlar piyasada oldukça fazla duyulan bir isimdir. Bu araçlar hiçbir zaman tescil ettirilmez. Bunun yerine araçlardan çeşitli parçalar alınır ve diğer araçlar üzerinde kullanılır. Hurda araçlardan alınan parçalar, diğer araçların kaydına geçer. Hurdaya ayrılan araçlara rastlamak mümkündür. Bu araçların trafiğe çıkartılması yasaktır.
Hurda Belgeli Araç İle Çekme Belgeli Araç Arasındaki Fark
Birçok kişi çekme belgeli araç ile hurda belgeli aracın aynı şey olduğunu düşünürler. Ancak aralarında fark bulunmaktadır. Çekme belgeli araçlar yeniden trafiğe çıkabilir. Hurda belgeli araç ise yeniden trafiğe çıkartılamaz. Kişiler hurda belgeli aracı tamamen yenilemek ve sorunsuz bir şekilde onarmayı düşünebilirler. Fakat sahip olunan yönetmelik gereği, hurda belgeli araçlar hiçbir şekilde trafiğe çıkarılamazlar. Bu nedenle hurda belgeli araç almak isteyen kişiler, asla trafiğe çıkartamayacaklarını bilmelidirler.
Hurda Belgeli Aracı Trafiğe Çıkartmanın Cezası Nedir?
Hurda belgeli araç ile trafiğe çıkan kişiler için ÖTA uygulanır. ÖTA’nın açılımı ise Ömrünü Tamamlamış Araç anlamına gelir. Hurda belgeli bir aracı trafiğe çıkartan kişiler, trafiği tehlikeye atmakla yargılanırlar. Bu kapsamda suç işlemiş sayılır ve para cezasına çarptırılırlar. Eğer hurda belgeli araç ile bir kaza yapılır ise bu cezasının miktarı daha da artacaktır. Hurda belgeli araca sahip kişi, kazadan sorumlu tutulacaktır. Kaza sonucunda ölüm yaşanır ise cezanın miktarı daha da artacak ve kaza kişinin siciline işleyecektir. Bu durumda daha farklı cezalar da verilebilir.
Aracı Hurdaya Çıkartma
Aracı hurdaya çıkartma işlemi TÜVTÜRK üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. TÜVTÜRK, araç hakkında trafiğe çıkmaya uygun değildir belgesi vermelidir. Bunun için aracı bir istasyona götürmek gereklidir. Fakat bu durum oldukça risklidir, çünkü araç trafikte görülür ise bağlanacaktır. İstasyona götürülen araçlar için gerekli işlemler yapılır ve aracın hurda olduğu tescil edilir. Makine Mühendisleri Odası’na aracın hurdası temin edilir ve araç hurda olur. Aracın hurda olduğuna dair dilekçe ve trafik belgeleri tamam olmalıdır. Ayrıca sicil kayıt süresi, nüfus cüzdanı, trafik plakaları ve imza sirküleri de gerekli belgeler arasında yer alır.
Çekme Belgesi Nedir?
Bir aracın sahip olduğu bütün borçlar karşılığında trafiğe verilmesi sonucunda alınan belgeye verilen isimdir. Çekme belgesine sahip olan araçların trafiğe çıkartılması yasaktır. Bir aracın çekme belgeli kalabileceği belirli bir süre yoktur. Bu nedenle araçlar istenildiği kadar bu belge ile kalabilir. Belgeli olduğu süre boyunca araçların trafik sigortası ödenmesi gerekmez. Ayrıca bu araçlara hiçbir şekilde haciz konulamaz. Bu nedenle kişiler çekme belgeli bir araç aldıklarında borçlu olduğunu düşünmemelidir. Çekme belgeli olan araçlar tamamen borçsuz olacaktır. Tescil ettirilen araçlar, yeniden trafikte aktif olarak kullanılabilmektedir.
Araçların Trafikten Çekilme Sebebi Nedir?
Araçların trafikten çekilmesinin belirli başlı sebepleri bulunmaktadır. Kaza yapılması neticesinde sigorta isterse araç trafikten çekilebilir. Ayrıca araç belirli bir süre boyunca kullanılmayacaksa ya da çalınmış ise trafikten çekilebilir. Böyle durumlarda sigorta, kaza yapan aracın sahibi ile iletişim kurar. Araç sahibi ise ödeme işlemini gerçekleştirmeden önce aracın trafikten çekilmesini talep eder. Eğer çekme belgesi çıkartılır ise aracın hiçbir yere borcu olmaz. Bu nedenle araç kazalı olarak satılsa bile herhangi bir sorun meydana gelmez. Çekme belgesini sigortaya götüren kişi, kazalı aracın tutarını sigortadan temin edebilir. Eğer kişiler 3 yıldan daha yeni bir araç alacak ise, aracın daha önce muayene edildiğine dair belge istemelidir. Araç daha önce muayene edilmemiş ise maliyeti oldukça yüksek olacaktır.