Hurda ihalesi ile belediyelerden hurda almak oldukça kolaydır. Kişiler ihale yöntemi ile birlikte hurda alabilir ve geri dönüşüme katkı sağlayabilirler. Belediye ve benzer kurumlardan hurda satın almak mümkündür. Bu yerler kullandıkları bütün eşyaları belirli bir süre sonra ellerinden çıkarmak ister ve hurda kategorisine koyarlar. Ellerindeki hurdayı satmak için ise ihale yöntemini tercih ederler. İhale yöntemi açık ya da kapalı olarak iki farklı şekilde yapılmaktadır. Kapalı ihale yönteminde firmalar önceden başvuru yapar ve tekliflerini iletirler. Zarf içerisinde iletilen teklifler belediyeye iletilir ve toplanma günü beklenir. Toplanma gününde ise bütün teklifler açıklanarak hangi firmanın kazandığı belirtilir.
Hurda ihalesini açık arttırma yöntemi ile yapmak da mümkündür. Açık arttırma hurda ihalesi esnasında kişilere bir açılış fiyatı sunulur. Kişiler temsil ettikleri firma adına açılış fiyatı üzerine ekleme yaparak tekliflerini sunarlar. Bu tekliflerde en yüksek fiyatı öneren ise ihalenin sahibi olur. İhaleyi kazanan firma kısa bir süre içerisinde hurdalarını temin alarak geri dönüşüme gönderebilir.
Hurda İhaleye Katılma Koşulları
Firmalar ya da kişiler ihaleye katılmak istedikleri zaman bir teklif mektubu vermek zorundadırlar. Teklif mektubunun yanı sıra teminat bedelinin makbuzu da verilmelidir. Eğer bireysel olarak ihaleye katılım sağlanıyor ise ikametgah adresi gereklidir. Firmalar için ise şirketin merkezini belirten Ticaret Sicil Gazetesi örneğini vermek gereklidir. Eğer kişi şirket adına katılım sağlayacak ise noterden yetkili olduğuna dair bir belge temin etmelidir. Esnaf sicil belgesi gibi belgelerle başvuru sağlanabilir.
İhaleye katılma koşulları arasında bireysel ya da şirket adına fark etmeksizin nüfus kayıt örneği vermek zorunludur. Kişinin vergi ödediğini ifade eden belge de gerekli belgeler arasındadır. Bireysel olarak bir bireyin adına katılım sağlanıyor ise noterden vekalet belgesi ve kişinin şartnameyi aldığına dair belgenin de verilmesi gereklidir. Belediyeler şartnameleri yayınlarlar ve kişiler hafta içi her gün çalışma saatlerinde belgeyi görüntüleyebilirler.
Hurdacı Belgesi Nasıl Açılır?
Kişiler hurdacı firması açmak bazı belgelere ihtiyaç duyarlar. Kişiler ilk olarak kalibrasyon belgesi, radyasyon ölçüm cihazı, Ticaret Sicil Gazetesi, imza sirküleri, vergi levhası gibi belgeleri temin etmelidir. Ardından çalışan kişilere radyasyon ölçüm cihazının kullanımının eğitimi verilmeli ve eğitim sonunda sertifika verilmelidir. Atık su bağlantısı, ÇED görüş yazısı, yazı ve proje özeti ile birlikte hurdacı açmak için başvuru yapılabilir.
Kişiler hurdacı firması açmak için ilk olarak küçük bir firma olarak işe başlayacaklarını unutmamalıdır. Bir anda büyük bir firma sahibi olmak mümkün değildir. Zaman içerisinde kişiler büyümek için çabalayabilir ve hedeflerine ulaşabilirler. Ortalama 15 bin TL ile 25 bin TL arasındaki maliyet ile kişiler bu piyasaya adım atabilirler. Zaman içerisinde kişiler düzenli ve yüksek bir kazanç elde ederler.